Grad Parikija, također poznat kao Paros, glavni je komercijalni i kulturni centar otoka Paros u kompleksu otoka Ciklade. Grad se smjestio u velikom zaljevu, zaštićenom od ljetnih 'meltemi' vjetrova i okružen bijelim zgradama u stilu prepoznatljivim za ovo područje Ciklada. Parikija je izgrađena na istom mjestu na kojem se nalazio drevni grad.


Otok Paros je atraktivna destinacija već duže vrijeme, a iz Parikije možete iznajmiti brod kako biste istražili sve što nude Ciklade. Otok Paros nalazi se u središtu Ciklada i tako predstavlja logičan izbor za bazu za jedrenje na ovom području. Samu Parikiju vrijedi istražiti zbog njene arhitekture karakteristične za područje Ciklada, zavojitih uličica, lukova, izvrsnih muzeja i drevnog Demetrinog hrama (božica poljoprivrede i plodnosti). Na obje strane luke postoje dobre plaže. Na najvišoj točki grada nalaze se ostaci dvorca Kastro iz 13. stoljeća koji je sagrađen od drevnih materijala pronađenih na licu mjesta.


Dolaskom na otok u noćnim satima može se pronaći dosta zabave. Većina barova nalazi se duž jugozapadne rive, odakle je zalazak sunca spektakularan. Otvorena kina nalaze se u unutrašnjim ulicama, a živahni, bučni klubovi dalje su na jugu.


Nova zračna luka Paros nalazi se na jugozapadnom dijelu otoka, oko 10 km od luke Parikija. Povezana je letovima s grčkim i nekoliko europskih gradova.


Paros je povezan trajektnim linijama s lukama Pirej i Rafina. Trajekti također voze do nekih drugih otoka iz skupine Ciklada, kao što su Ios, Santorini, Kimolos i Naxos. Osim toga, postoje i trajektne veze s otocima Kreta i Rodos u Dodekanezima. Možete birati između putničkog ili brzog trajekta.


Ukoliko se odlučite za jedrenje iz grada Parosa, cijeli kompleks Ciklada je dostupan, ovisno o tome što želite vidjeti. Bilo da želite posjetiti mjesta prepuna ljudi ili ona samotnija i udaljenija, brod je pravi način da istražite ovu regiju. Gotovo konstantan vjetar osigurava dobru plovidbu, a za one koji vole nešto malo više izazovno, u regiji postoji više prolaza s jačim vjetrovima. Tu se nalazi i puno sigurnih i zaštićenih područja za plovidbu. Vjetar "Meltemi" može biti vrlo jak na ovom području u kolovozu.


SHOW YACHTS

Reference

Davor Sladovic
“Bilo je sve super!! Evo brzog filmica pa ga objavite”
Oceanis 50 Family
2018-08-18
Mjesto: MURTER
N.J.
“Jedrenje je bilo užitak, vrijeme nas je jako dobro posluzilo. Vec smo koristili vase usluge i sigurni smo da cemo se opet vratiti. ”
Bavaria 42 Match
2018-08-04
Mjesto: Biograd na moru
Zarko Kovacevic
“Bilo nam je jako lijepo...srednja Dalmacija sa Dugim otokom i nacionalnim parkovima Kornatima i Telascicom jednostavno je prekrasna...mala dalmatinska mjesta Sali,Veli Rat i otoci poput Vele i Male Ra”
Bavaria 41 Cruiser
2018-07-28
Mjesto: Biograd na moru

Blog Zadnje vijesti

Najbolja odredišta za jedrenje u Europi 2019
21.04.2019
Ne možete dočekati sezonu jedrenja i godišnji odmor, ali još se niste odlučili za destinaciju? Vrlo lako se možete razmaziti pruča...
Heroes Nearby - idealno sigurnosno rješenje za zajednicu nautičara
12.03.2019
Možete li zamisliti neku od situacija na moru i brodu u kojima bi vam mogla hitno zatrebati pomoć drugog nautičara u blizini ili neke ...
Vjetrovi u Grčkoj
08.02.2019
U drevna vremena 'čuvar vjetrova' bio je Aeolus, proslavljen u Homerskoj Odiseji. Često je bio povezan s četiri božanstva v...
Novo! Planer rute plovidbe i preporučeni itinereri
29.03.2019
Nedavno smo dodali dva nova alata na našu web stranicu: - Planer rute jedrenja/plovidbe - Preporučeni Itinereri   ...
Yacht Rent je član Yacht Pool-a - što to znači za vas?
13.11.2018
Naša yacht charter agencija je nositelj Yacht Pool certifikata za osiguranje od insolventnosti za 2019. godinu što za sve naše klijent...
International Charter Expo 2018 u Zagrebu
09.11.2018
Yacht Rent agencija bila je ponosni sudionik B2B sajma International Charter Expo 2018. koji se i ove godine održao u Zagrebu. U svijetu...