Najam plovila Peloponez

Peloponez se nalazi na jugu Grčke, odvojen Korintskim kanalom. Most Rio-Antirio, najduži most na svijetu, proteže se preko sjeverozapadne obale koja povezuje kopno. Lako je dostupan i iz Atene i sa Jonskog otočja. Okružen je morem sa četiri strane: Mrtvo more istočno, Jonsko more zapadno, Patras zaljev na sjeveru i Mediteran na jugu. Jedrenje obalom Peloponeza impresivno je. Doline citrusa i ponosni čempresi prekrivaju krajolik. Mnoge su civilizacije ostavile trag; franačke i venecijanske tvrđave, bizantski gradovi i drevne grčke znamenitosti razasute su između sela. Fascinantne planine spuštaju se na naizgled beskrajnu obalu koja nudi mnoge uvale - idealne za jedrenje.


Polazeći od KORINTHOS-a niz istočnu obalu, nalaze se plaže LOUTRA ORAIAS ELENIS (Kupaonica prekrasne Helene), KORFOS i EPIDAVROS, sa svojim šarmantnim malim selima. Ovdje su otoci Saronskog zaljeva koji su dostupni brodom koje valja istražiti.


Luke HELI i NAFPLIO, obe vrijedne posjete, nalaze se u zaklonjenom zaljevu Argolis - savršenom mjestu za sidrenje vaše jahte. U blizini se nalaze otoci SPETSES i HYDRA. DREPANOS je područje s čistom vodom i nevjerojatnim plažama.


Dalje južnije, ASTROS, TYRO i LEONIDIA su čudesna ribarska sela s pogledom na Mrtvo more. Neposredno prije dolaska na najjužniju stranu istočnog Peloponeza nalazi se MONEMVASIA, poznata kao "Gibraltar Istoka", na čelu s moćnom srednjovjekovnom utvrdom i relikvijem bizantskih zidina. Približavajući se brodom ovom masivnom stjenovitom otoku zaista je veličanstven prizor.


Kada oprezno oplovite rt Maleas, jer se uvjeti mora dramatično mijenjaju, doći ćete u NEAPOLIS, ugodnu luku i otok ELAFONISSOS sa svojim spektakularnim plažama. Dalje na jugu je otok KITHARA, koji pripada jonskom otočju, ali je dostupniji s tog područja.


Zaljev LACONIA je najveći zaljev na Peloponezu. To je zemlja gdje su Spartanci imali svoj glavni teritorij. Odavde je moguće istražiti zaljev i ploviti niz poluotok MANI, zaustavljajući se po vašem izboru. S druge strane poluotoka Mani nalazi se zaljev MESSINIA gdje se nalaze neke prekrasne plaže i grad na moru KALAMATA, poznat po svojim maslinama. U Kalamati je velika luka i marina sa potpunom uslugom.


Zadnja dionica Peloponeza prije pronalaženja zapadnih obala prolazi KORONI, FINIKOUNDA i METHONI, odlično mjesto za sidrenje i posjet veličanstvenim mletačkim utvrdama. Messinijski otoci SAPENZIA i SCHIZA, dostupni su jedino čamcem, čudni i prekrasni otoci s rijetkom arbutskom (zimzelenom) šumom.


Jedreći dalje na sjever dolazite do PYLOS-a i zaljeva NAVARINOS, okruženog otokom Sfaktiria. To je jedna od najsigurnijih prirodnih luka na Peloponezu, sjajno mjesto za kraći odmor.


Uzduž zapadne obale nižu se beskrajne pješčane plaže koje okružuju zaljev KIPARISSIA. Velika luka KATAKOLO je početna točka za istraživanje antičke Olimpije, kompleks hrama i mjesto olimpijskih igara u antici. Iz ove točke su Jonski otoci također dostupni brodom.


Nastavljajući uzduž zapadne obale nazire se PATRA, najveći grad Peloponeza, i treći najveći u Grčkoj. Nudi veliku luku, marinu za jahte i sve pogodnosti grada. Od zaljeva Patras do Korintskog zaljeva prema Korintskom kanalu, na obje južne i sjeverne obale nalaze se mnoge lijepe plaže i gradići. GALIXIDI se ne smije propustiti, s velikom pomorskom tradicijom koja se može istražiti u Pomorskom muzeju. Obično mirno, u ljetnim mjesecima postaje živahno zbog lokalnih turista.


Peloponez je velika kopnena površina s različitim vremenskim uvjetima. Zbog toga i zbog duljine putovanja plovidba može biti izazov; s vremenom se preporučuje iskusnim pomorcima. S druge strane, to može biti nagradno jedrenje i prilika da se vidi ovaj dio Grčke koji je obilježen povješću. Vrijeme je najbolje opisano u odjeljcima:


Na istočnoj strani dominira vrijeme Egejskog mora. Argosaronski zaljev nudi zaštićene morske površine, lako jedrenje i priliku za istraživanje obale Peloponeza i raznih otoka.


Na vrijeme na južnoj strani utječu rtovi. Vjetrovi ovdje od svibnja do listopada imaju tendenciju puhanja iz smjera sjeveroistoka, rijetko više od snage 4. Visoke planine mogu uzrokovati snažne vjetrove, osobito oko rta Tenaroa i Maleasa.


Od studenog do travnja vjetrovi pušu iz smjera jugoistoka često sa snažnim udarima.


Kako kaže popularna grčka poslovica među pomorcima - "Ostani deset milja od rta Maleas, a od rta Grosso (Tenaro) deset, a zatim još deset".


Također treba istaknuti da se vrijeme može brzo pogoršati, zbog pomicanja udubina između Maleasa i Krete, osobito tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci. Ljeti, može biti grmljavina i udara vjetra blizu obale.


Zapadne vremenske prilike donosi Jonsko more. Općenito sjeverozapadni i zapadno-sjeverozapadni vjetar nazvan 'maestral'. Ovaj vjetar nije tako jak, snage 2 do 5, ali je stabilniji od Egejskog 'meltemi' vjetra. Treba paziti na udare vjetra na uzdužnim stranama visokih otoka , a večeri mogu donijeti katabatske vjetrove s visokih planina, sile 5 do 6 i sa sjeveroistoka.


Sjeverna strana se sastoji od Patrasnog zaljeva i Korintskog zaljeva. Vjetar koji prevladava ljeti dolazi sa zapada i rijetko prelazi silu od 6. Kao i 'meltemi' dostiže vrhunac usred dana i nestaje. U jesen i proljeće vjetar može puhati sa istoka ili sa zapada.


Upozorenje: Sjeverozapadne obale zaljeva, u blizini MESSOLONGI, su plitke močvare u kojima je kretanje otežano, jer karte mogu biti nepouzdane zbog uvjeta pomicanja. Također, od kasne jeseni do ranog proljeća, vremenske prilike mogu biti vrlo nepostojane sa žestokim grmljavinama.


Detaljnija pretraga ili postavite datume kako biste naveli preciznije cijene za odabrana razdoblja
Prikaži:
Sortiraj po:
Saona 47
Ležaji: 8
10.000€ - 13.600€/ tjedan
per person 1.250€ - 1.700€/ tjedan
Kabine: 5 / WC: 5
Mjesto: Kalamat

Blog   Zadnje vijesti

Klasičan plan krstarenja "Biseri Juga" (Dubrovnik- Split)
17.02.2021
Rezervacije kabine za tjedno krstarenje Hrvatskom. Jednosmjerno krstarenje s polaskom iz Dubrovnika i dolaskom u Split. Krstarenje posjećuje grad Makarsku i otoke Mljet ili Korčulu, Vis (Biševo) i Hvar (Brač). Smještaj na tradicionalnim drvenim ili modernim brodovima za krstarenje.
Deluxe plan krstarenja  "Jednosmjerna čudesa" (Split - Dubrovnik)
29.12.2020
Ruta za sedmodnevno krstarenje Hrvatskom. Jednosmjerno krstarenje s polaskom iz Splita i dolaskom u Dubrovnik. Krstarenje posjećujei otoke Hvar (Brač), Korčulu, Mljet i Vis (Biševo). Rezervacija smještaja na malim luksuznim kruzerima.
Yacht Rent certifikacija
29.12.2020
Yacht Rent nositelj je Yacht Pool certifikata što predstavlja jamstvo dobrih poslovnih rezultata. Nositelji ovog certifikata, kao preduv ...
Irena Jelenic
“Na jedrenje s Yacht-Rentom smo krenuli I u smjeru vjetra se pokrenuli. Uz vjetar, sunce i more...”
Elan 344 Impression
2020-08-08
Mjesto: LOŠINJ
Edin Mesic
“Brod je dobar, sportski, brz i preporucio bih ga nekoj ekipi koje takvu vrstu plovidbe vole. Sobe su male a WC su premali za katamaran.”
Excess 12
2020-08-01
Mjesto: Pula
Andrija Stojanovic
“Od srce preporučamo prekrasne i dobro opremljene brodove Yacht renta za jedrenje po najljepšem moru na svijetu ...”
Bavaria 39 Cruiser
2020-08-01
Mjesto: Primošten
Vladimir Popovic
“Sto se tice vase usluge ona je bila vrhunska kao i uvek (sve smo organizovali i resili na obostrano zadovoljstvo, necu da vas menjam ”
Gib`sea 51
2019-07-20
Mjesto: Split
Vladimir Drvenkar
“Naše jedrenje termin 30.05.-02.06.2019. Bavaria 49, ITT2, Mandalina, Šibenik ...”
Bavaria 49
2019-05-30
Mjesto: Šibenik
Davor Sladovic
“Bilo je sve super!! Evo brzog filmica pa ga objavite”
Oceanis 50 Family
2018-08-18
Mjesto: MURTER