Peloponez

Peloponez se nalazi na jugu Grčke, odvojen Korintskim kanalom. Most Rio-Antirio, najduži most na svijetu, proteže se preko sjeverozapadne obale koja povezuje kopno. Lako je dostupan i iz Atene i sa Jonskog otočja. Okružen je morem sa četiri strane: Mrtvo more istočno, Jonsko more zapadno, Patras zaljev na sjeveru i Mediteran na jugu. Jedrenje obalom Peloponeza impresivno je. Doline citrusa i ponosni čempresi prekrivaju krajolik. Mnoge su civilizacije ostavile trag; franačke i venecijanske tvrđave, bizantski gradovi i drevne grčke znamenitosti razasute su između sela. Fascinantne planine spuštaju se na naizgled beskrajnu obalu koja nudi mnoge uvale - idealne za jedrenje.


Polazeći od KORINTHOS-a niz istočnu obalu, nalaze se plaže LOUTRA ORAIAS ELENIS (Kupaonica prekrasne Helene), KORFOS i EPIDAVROS, sa svojim šarmantnim malim selima. Ovdje su otoci Saronskog zaljeva koji su dostupni brodom koje valja istražiti.


 


Luke HELI i NAFPLIO, obe vrijedne posjete, nalaze se u zaklonjenom zaljevu Argolis - savršenom mjestu za sidrenje vaše jahte. U blizini se nalaze otoci SPETSES i HYDRA. DREPANOS je područje s čistom vodom i nevjerojatnim plažama.


 


Dalje južnije, ASTROS, TYRO i LEONIDIA su čudesna ribarska sela s pogledom na Mrtvo more. Neposredno prije dolaska na najjužniju stranu istočnog Peloponeza nalazi se MONEMVASIA, poznata kao "Gibraltar Istoka", na čelu s moćnom srednjovjekovnom utvrdom i relikvijem bizantskih zidina. Približavajući se brodom ovom masivnom stjenovitom otoku zaista je veličanstven prizor.


 


Kada oprezno oplovite rt Maleas, jer se uvjeti mora dramatično mijenjaju, doći ćete u NEAPOLIS, ugodnu luku i otok ELAFONISSOS sa svojim spektakularnim plažama. Dalje na jugu je otok KITHARA, koji pripada jonskom otočju, ali je dostupniji s tog područja.


 


Zaljev LACONIA je najveći zaljev na Peloponezu. To je zemlja gdje su Spartanci imali svoj glavni teritorij. Odavde je moguće istražiti zaljev i ploviti niz poluotok MANI, zaustavljajući se po vašem izboru. S druge strane poluotoka Mani nalazi se zaljev MESSINIA gdje se nalaze neke prekrasne plaže i grad na moru KALAMATA, poznat po svojim maslinama. U Kalamati je velika luka i marina sa potpunom uslugom.


 


Zadnja dionica Peloponeza prije pronalaženja zapadnih obala prolazi KORONI, FINIKOUNDA i METHONI, odlično mjesto za sidrenje i posjet veličanstvenim mletačkim utvrdama. Messinijski otoci SAPENZIA i SCHIZA, dostupni su jedino čamcem, čudni i prekrasni otoci s rijetkom arbutskom (zimzelenom) šumom.


 


Jedreći dalje na sjever dolazite do PYLOS-a i zaljeva NAVARINOS, okruženog otokom Sfaktiria. To je jedna od najsigurnijih prirodnih luka na Peloponezu, sjajno mjesto za kraći odmor.


 


Uzduž zapadne obale nižu se beskrajne pješčane plaže koje okružuju zaljev KIPARISSIA. Velika luka KATAKOLO je početna točka za istraživanje antičke Olimpije, kompleks hrama i mjesto olimpijskih igara u antici. Iz ove točke su Jonski otoci također dostupni brodom.


 


Nastavljajući uzduž zapadne obale nazire se PATRA, najveći grad Peloponeza, i treći najveći u Grčkoj. Nudi veliku luku, marinu za jahte i sve pogodnosti grada. Od zaljeva Patras do Korintskog zaljeva prema Korintskom kanalu, na obje južne i sjeverne obale nalaze se mnoge lijepe plaže i gradići. GALIXIDI se ne smije propustiti, s velikom pomorskom tradicijom koja se može istražiti u Pomorskom muzeju. Obično mirno, u ljetnim mjesecima postaje živahno zbog lokalnih turista.


Peloponez je velika kopnena površina s različitim vremenskim uvjetima. Zbog toga i zbog duljine putovanja plovidba može biti izazov; s vremenom se preporučuje iskusnim pomorcima. S druge strane, to može biti nagradno jedrenje i prilika da se vidi ovaj dio Grčke koji je obilježen povješću. Vrijeme je najbolje opisano u odjeljcima:


 


Na istočnoj strani dominira vrijeme Egejskog mora. Argosaronski zaljev nudi zaštićene morske površine, lako jedrenje i priliku za istraživanje obale Peloponeza i raznih otoka.


 


Na vrijeme na južnoj strani utječu rtovi. Vjetrovi ovdje od svibnja do listopada imaju tendenciju puhanja iz smjera sjeveroistoka, rijetko više od snage 4. Visoke planine mogu uzrokovati snažne vjetrove, osobito oko rta Tenaroa i Maleasa.


 


Od studenog do travnja vjetrovi pušu iz smjera jugoistoka često sa snažnim udarima.


 


Kako kaže popularna grčka poslovica među pomorcima - "Ostani deset milja od rta Maleas, a od rta Grosso (Tenaro) deset, a zatim još deset".


 


Također treba istaknuti da se vrijeme može brzo pogoršati, zbog pomicanja udubina između Maleasa i Krete, osobito tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci. Ljeti, može biti grmljavina i udara vjetra blizu obale.


 


Zapadne vremenske prilike donosi Jonsko more. Općenito sjeverozapadni i zapadno-sjeverozapadni vjetar nazvan 'maestral'. Ovaj vjetar nije tako jak, snage 2 do 5, ali je stabilniji od Egejskog 'meltemi' vjetra. Treba paziti na udare vjetra na uzdužnim stranama visokih otoka , a večeri mogu donijeti katabatske vjetrove s visokih planina, sile 5 do 6 i sa sjeveroistoka.


 


Sjeverna strana se sastoji od Patrasnog zaljeva i Korintskog zaljeva. Vjetar koji prevladava ljeti dolazi sa zapada i rijetko prelazi silu od 6. Kao i 'meltemi' dostiže vrhunac usred dana i nestaje. U jesen i proljeće vjetar može puhati sa istoka ili sa zapada.


 


Upozorenje: Sjeverozapadne obale zaljeva, u blizini MESSOLONGI, su plitke močvare u kojima je kretanje otežano, jer karte mogu biti nepouzdane zbog uvjeta pomicanja. Također, od kasne jeseni do ranog proljeća, vremenske prilike mogu biti vrlo nepostojane sa žestokim grmljavinama.


Reference

Davor Sladovic
“Bilo je sve super!! Evo brzog filmica pa ga objavite”
Oceanis 50 Family
2018-08-18
Mjesto: MURTER
N.J.
“Jedrenje je bilo užitak, vrijeme nas je jako dobro posluzilo. Vec smo koristili vase usluge i sigurni smo da cemo se opet vratiti. ”
Bavaria 42 Match
2018-08-04
Mjesto: Biograd na moru
Zarko Kovacevic
“Bilo nam je jako lijepo...srednja Dalmacija sa Dugim otokom i nacionalnim parkovima Kornatima i Telascicom jednostavno je prekrasna...mala dalmatinska mjesta Sali,Veli Rat i otoci poput Vele i Male Ra”
Bavaria 41 Cruiser
2018-07-28
Mjesto: Biograd na moru

Blog Zadnje vijesti

Najbolja odredišta za jedrenje u Europi 2019
21.04.2019
Ne možete dočekati sezonu jedrenja i godišnji odmor, ali još se niste odlučili za destinaciju? Vrlo lako se možete razmaziti pruča...
Heroes Nearby - idealno sigurnosno rješenje za zajednicu nautičara
12.03.2019
Možete li zamisliti neku od situacija na moru i brodu u kojima bi vam mogla hitno zatrebati pomoć drugog nautičara u blizini ili neke ...
Vjetrovi u Grčkoj
08.02.2019
U drevna vremena 'čuvar vjetrova' bio je Aeolus, proslavljen u Homerskoj Odiseji. Često je bio povezan s četiri božanstva v...
Novo! Planer rute plovidbe i preporučeni itinereri
29.03.2019
Nedavno smo dodali dva nova alata na našu web stranicu: - Planer rute jedrenja/plovidbe - Preporučeni Itinereri   ...
Yacht Rent je član Yacht Pool-a - što to znači za vas?
13.11.2018
Naša yacht charter agencija je nositelj Yacht Pool certifikata za osiguranje od insolventnosti za 2019. godinu što za sve naše klijent...
International Charter Expo 2018 u Zagrebu
09.11.2018
Yacht Rent agencija bila je ponosni sudionik B2B sajma International Charter Expo 2018. koji se i ove godine održao u Zagrebu. U svijetu...